μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Απλά και ωραία πράγματα. Στην κεντρική είσοδο της Δημοτικής Αγοράς (απέναντι από το παρκινγκ του Αγίου Γεωργίου και επί της Ίωνος Δραγούμη) η Δημωφέλεια κατασκεύασε και εγκατέστησε ξύλινη κατασκευή μεγάλου πλάτους. Πάνω στην οποία τοποθέτησε πολλά λουλούδια. Αμέσως η περιοχή άλλαξε κι έγινε ομορφότερη. Η προηγούμενη κατάσταση ήταν άσχημη, με διάφορα άχρηστα υλικά και αντικείμενα που με την ευκαιρία απομακρύνθηκαν. Τέτοιες παρεμβάσεις θα γίνουν κι άλλες το επόμενο διάστημα. Ώστε η Δημοτική Αγορά να γίνει πιο φιλική για αυτούς που την επισκέπτονται και αυτούς που εργάζονται στο εσωτερικό της.

 


 

Παραδοσιακά οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων», κάθε χρόνο τέλος Ιουνίου, ήταν η χαρά- μεγάλη μάλιστα- των πολιτιστικών και συνοικιακών συλλόγων. Αμέσως οι δράσεις τους εντάσσονταν στο πρόγραμμα και χρηματοδοτούνταν. Ως που πέρσι τα «Ελευθέρια» επηρεάστηκαν από την πανδημία. Οι εκδηλώσεις λιγόστεψαν. Δικαιολογημένα. Τα ίδια και φέτος. Μιας και οι σύλλογοι δυστυχώς δεν έχουν επανέλθει ως τώρα.

 

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες χαρακτηρίζεται -δικαιολογημένα και αναμενόμενα- «φτωχό». Συγκρινόμενο φυσικά με τα προηγούμενα «Ελευθέρια». Μακάρι να είναι η τελευταία φορά. Τους συλλόγους τους χρειαζόμαστε ως πόλη, ως κοινωνία. Κι όταν έρχεται η ώρα των «Ελευθερίων», τότε είναι που καταλαβαίνουμε πόσο μας λείπουν.

 

Στο πρόγραμμα των ίδιων εκδηλώσεων του 2016 οι εκδηλώσεις ήταν τριπλάσιες από τις φετινές, οι μέρες των «Ελευθερίων» πολύ περισσότερες. Στα «Ελευθέρια» του 2016 η Καβάλα υποδέχθηκε τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η ανακήρυξη του οποίου σε επίτιμο δημότη Καβάλας είχε γίνει στο Δημοτικό Κήπο. Αλλά τότε ήταν αλλιώς. Όλα ήταν αλλιώς.

 

Η εκκλησία συνεπικουρούμενη από την αυτοδιοίκηση απευθύνεται στον κ. Χαρδαλιά, ζητά να επιτραπεί η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αποστόλου Παύλου. Αίτημα δίκαιο με βάση όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αρκεί φυσικά να υπάρχουν μέτρα. Τα γνωστά μέτρα. Θα γίνει δεκτό; Πραγματικά δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε μόνο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Ή θα επιτραπούν γενικότερα αυτές οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ή όχι. Εδώ που τα λέμε, ήρθε η ώρα να χαλαρώσουν (υπό προϋποθέσεις φυσικά) και τα συγκεκριμένα μέτρα.

 

Από τις δηλώσεις που έγιναν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των φετινών «Ελευθερίων», καταλάβαμε ότι για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας υπεύθυνος είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης. Αυτός της απεύθυνε την αρχική πρόσκληση, στη συνέχεια και μετά την αποδοχή της πρόσκλησης ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε και ενέπλεξε το Δήμο Καβάλας και την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου.

 

Προκύπτει επίσης ότι στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Καβάλα αλλά και στις εκδηλώσεις για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης (και γιορτή του πολιούχου Αποστόλου Παύλου) την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Ο Δήμος Καβάλας επανέρχεται στην δική του κανονικότητα και ως προς την τέλεση των πολιτικών γάμων. Αυτοί είναι αρκετοί και πάντα γίνονται μεσημέρι της Τετάρτης, στην αυλή του Δημαρχείου (από την οδό Κύπρου). Προχθές ένας γάμος τελούνταν. Ένας δεύτερος περίμενε σε απόσταση (στο πεζοδρόμιο πάνω από τον Δημοτικό Κήπο) κι ένα τρίτος ακόμη πιο μακριά στην οδό Κύπρου.

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας οι πολιτικοί γάμοι δεν σταμάτησαν. Ήταν λίγοι και με ελάχιστους παρόντες. Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν, υπάρχουν μέτρα αλλά κι αυτά είναι αρκετά πιο χαλαρά. Πάντως ο ένας γάμος ξεχωρίζει όπως επιβάλλεται από τον άλλον και για να μην υπάρχει ο λεγόμενος συνωστισμός.

 

Κι οι σύλλογοι, όπως γράφαμε πρόσφατα, κάνουν τις γενικές τους συνελεύσεις. Τις εκλογές τους, τις οποίες είχαν σε εκκρεμότητα. Μια τέτοια διαδικασία ετοιμάζεται να κάνει το Σαββατοκύριακο στη Θάσο σύλλογος με τίτλο «Νησιωτικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Θάσου».

 

Ενοχλημένος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ζαφείρης Μυστακίδης. Όπως είπε στη δική μας περιοχή αιτήματα αγροτών απορρίπτονται, σε άλλα σημεία της Ελλάδας ίδια αιτήματα γίνονται δεκτά! Κι έφερε ως παράδειγμα αποζημιώσεις αγροτών στην Κρήτη και στην Πέλλα. Αποζημιώσεις, τόνισε, από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Εδώ λένε όχι, αλλού λένε ναι» είπε ο κ.Μυστακίδης.

 

Υπάρχει μια αλλαγή τις τελευταίες ημέρες στη λειτουργία της Διεύθυνσης Μεταφορών της ΠΕ Καβάλας. Δύο υπάλληλοι μετακινήθηκαν για να ενισχύσουν τη λειτουργία του τμήματος Διπλωμάτων. Προέρχονται από την ίδια υπηρεσία, από το τεχνικό τμήμα ( ο ένας) κι από το τμήμα αδειών κυκλοφορίας (ο άλλος). «Κι εμείς ακούσαμε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο πρόεδρος των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών κ. Αντώνης Μαστοράκης. Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να γίνει γνωστό μία ακόμη φορά ότι ως κλάδος δεν έχουμε απολύτως τίποτα με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία».

 

Το γεγονός ότι το πρόβλημα της υπηρεσίας αντιμετωπίζεται με «εσωτερικές» μετακινήσεις σημαίνει ότι άλλη λύση δεν υπάρχει. Σημαίνει ότι υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών δεν δέχονται να κατέβουν και να εργαστούν στον 1ο όροφο του Διοικητηρίου. Κι έτσι κάποιες τρύπες της υπηρεσίας κλείνουν και κάποιες άλλες ανοίγουν… Οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών θα εξυπηρετηθούν, κάποιοι άλλοι επαγγελματίες θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται.

 

Σιγά σιγά επανέρχονται οι εκδηλώσεις στην εστίαση. Για μια τέτοια διαβάζουμε στην ανάρτηση του bistro café «Aparto» στην παραλία: «Το Aparto bistro Cafe σε συνεργασία με το Οινοποιείο Nico Lazaridi διοργανώνουν την πρώτη φετινή εκδήλωση τους και σας προσκαλούν την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, ώρα 21:30 σε μια απολαυστική , γεμάτη εκλεκτές γεύσεις βραδιά». Πριν από λίγες μέρες στους όμορφους χώρους του καταστήματος έκανε γενική συνέλευση γνωστός τοπικός και γυναικείος σύλλογος.

 

Ενδιαφέρουσες πρόσφατες αποφάσεις από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έγινε αποδεκτή η παραίτηση της κ. Αναστασίας Ιωσηφίδου από μέλος της δημοτικής επιτροπής τουριστικής προβολής. Στη θέση της προτάθηκε και εγκρίθηκε να είναι καινούργιο μέλος ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Δόθηκε παράταση ως το τέλος του έτους στο έργο «Ανακαίνιση και Ενεργειακή Αναβάθμιση ορόφων κτιρίου πρώην ΕΟΚ». Είναι η 4η παράταση για το έργο και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν κι αυτή ομόφωνη.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης συνεχίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, στο κλίμα της πετυχημένης πρόσφατης συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν. Αυτές τις μέρες ο κ. Φραγκογιάννης, Καβαλιώτης στην καταγωγή, συζητά με τον κ. Ονάλ αλλά επί Τουρκικού εδάφους.

 

Μέσα σε όλες τις άλλες ειδήσεις περί μέτρων που ισχύουν και μέτρων που χαλαρώνουν, η είδηση σύμφωνα με την οποία επίκειται η λειτουργία των συνόρων στην Εξοχή της Δράμας. Καλή είδηση για τον τουρισμό της περιοχής αφού ανοίγει ένας ακόμη δρόμος για να μας έρθουν Βαλκάνιοι.

 

Οι αθηναϊκές εφημερίδες επαναφέρουν ως επίκαιρο το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και το «Φίλιππος Β’» δηλαδή του νέου λιμανιού της Καβάλας. Γράφουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σημαντικές στο δεύτερο 6μηνο του έτους. Ώστε προς το τέλος του έτους η διαδικασία να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Πρόσφατα αυτό περιέγραψε και η ιστοσελίδα metaforespress.gr: «Σύμφωνα με πληροφορίες του metaforespress.gr, φαντάζει πιθανή η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη του έτους για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ίσως της Καβάλας. Αντίθετα, για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο οποίο έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον 9 επενδυτικά σχήματα, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται το 2022».

 

 

 

Διαβάστε επίσης