Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κάρδαμο: θεραπευτικές ιδιότητες, οφέλη, χρήση και παρενέργειες

Κάρδαμο: ο απόλυτος οδηγός για το βότανο, τη χρήση του, τη θεραπευτική δράση και τις παρενέργειές του

 



 

Ακόμη μέχρι σήμερα λέγεται: «Φάε καλά να καρδαμώσεις» ή «Καρδαμωμένος είναι…». Το κάρδαμο χρησιμοποιείται στις σαλάτες και ως άρτυμα, συγχέεται συχνά με το μπαχαρικό κάρδαμο (Ορλεάνης) και το καρδάμωμο, ενώ το νεροκάρδαμο είναι φαρμακευτικό φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα, αλλά ηπατοτοξικό.

Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, βοηθάει στη λειτουργία του συκωτιού, οπότε θεωρείται πως «καθαρίζει» και το αίμα (σήμερα ερευνάται αν έχει αντικαρκινική δράση). Ανοίγει την όρεξη, καταπολεμά τη δυσπεψία, το άσθμα, τους ρευματικούς πόνους και τις δερματικές παθήσεις (ακόμη και τις φακίδες και την τριχόπτωση), πιθανώς «ρίχνει» το σάκχαρο.

Λατινική ονομασία: Cardamine pratensis

 

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

  • Είναι καθαριστικό του αίματος, ορεκτικό, χωνευτικό, διουρητικό, απομακρύνει τα αέρια από το στομάχι και το έντερο και είναι ευεργετικό για το συκώτι.
  • Είναι καρδιοτονωτικό και κατά των πόνων και των ρευματισμών.
  • Είναι αποχρεμπτικό.
  • Ευνοεί τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και συνιστάται σε υποθυρεοειδισμό.
  • Είναι καλό για ρευματισμούς, ποδάγρα, αρθριτικά, φλεγμονές ουροποιητικού, πέτρες στα νεφρά και τη χολή.
  • Είναι καλό για τους διαβητικούς γιατί περιέχει ελάχιστα σάκχαρα και αμυλούχες ενώσεις.
  • Είναι αιμοστατικό.
  • Γιατρεύει τους δοθιήνες και τους καλόγερους και διευκολύνει την επούλωση των τραυμάτων.
  • Είναι καλό για αναιμία.
  • Είναι αντισηπτικό για αιμορροϊδες.
  • Είναι ένα ισχυρό αντικαρκινικό βότανο και κάνει τους όγκους να λιμοκτονούν στερώντας τους το αίμα και το οξυγόνο και αναστέλλει σημαντικά την ενεργοποίηση των καρκινογόνων ουσιών. Λόγω του ότι περιέχει κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D, E, και Κ, το κάρδαμο θεωρείται μία από τα κορυφαίες 36 τροφές που βοηθούν να καθαρίσει όλο το σώμα. Μπορείτε να δώσετε το συκώτι σας μια μεγάλη ώθηση με κάρδαμο. Βοηθά να απελευθερωθούν τα ένζυμα στο συκώτι, το καθαρίζει και βοηθάει να απελευθερωθεί από την συσσώρευση τοξικών ουσιών. Περιέχει ενώσεις γλυκοζινόλης, οι οποίες έχουν μελετηθεί και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Το εκχύλισμα από το κάρδαμο αποτοξινώνει τις καρκινογόνες ουσίες από το περιβάλλον και τις τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, και  η επίδραση είναι ισχυρότερη σε άτομα που στερούνται από ορισμένα γονίδια που εμπλέκονται στην επεξεργασία των καρκινογόνων ουσιών.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις

Για ξεκούραση:

Βάλε από το βράδυ να μουλιάσουν σε νερό 20 αμύγδαλα. Το πρωί στράγγισέ τα και ξεφλούδισέ τα. Βράσε 4 κούπες γάλα και βάλτο στο μπλέντερ μαζί με τα αμύγδαλα και ένα κουταλάκι σπόρους κάρδαμου. Χτύπησέ τα και πιες το χυμό! Θα πετάς!

Για καυτές βραδιές:

Φτιάξε ένα ρόφημα με λίγους σπόρους κάρδαμου, πιες το μαζί με τον σύντροφό σου και απόλαυσε τις εκρηκτικές του ιδιότητες.

 

 

Τύποι κάρδαμου

Το γνήσιο ή πράσινο κάρδαμο (ή όταν λευκανθεί, το λευκό κάρδαμο) που προέρχεται από το είδος Elettaria cardamomum και διανέμεται από την Ινδία μέχρι τη Μαλαισία. Το μαύρο κάρδαμο, επίσης γνωστό ως καφέ, μεγαλύτερο, μακρύτερο ή το κάρδαμο του Νεπάλ, που προέρχεται από δύο είδη, το Amomum costatum και το Amomum subulatum, τα οποία διανέμονται κυρίως στην Ασία και την Αυστραλία. Οι δύο τύποι καρδάμου, καρδάμωμον και ἄμωμον, διακρίθηκαν στο τέταρτο π.Χ. αιώνα από τον Έλληνα πατέρα της Βοτανικής, Θεόφραστο. Ορισμένοι από τους άγνωστους πληροφοριοδότες του, του είπαν ότι αυτές οι ποικιλίες, ήρθαν στην Ελλάδα από την γη των Μήδων στη βόρεια Περσία, ενώ άλλοι γνώριζαν ότι αρχικά ήρθε από την Ινδία.

Το κάρδαμο στο φαγητό

  • Πικάντικο, αρωματικό βότανο που του προσδίδουν δυναμωτικές ιδιότητες.
  • Στο εμπόριο: Φρέσκο σε ματσάκια, κυρίως όμως φυτό σε γλαστράκια.
  • Χρήση: Σαλάτες, γαρνιτούρα.
  • Ταιριάζει: Σε σαλάτες με πράσινα λαχανικά, πατάτες, φρέσκο κρεμμυδάκι.

Χρήσεις

  • Και οι δύο μορφές του κάρδαμου χρησιμοποιούνται ως αρτύματα και καρυκεύματα στη μαγειρική, τόσο στα τρόφιμα όσο και στα ποτά καθώς και ως φάρμακο. Το Ε. cardamomum (πράσινο κάρδαμο) χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, ως μασητικό (σ.σ. σαν τσίχλα) και στην ιατρική· μερικές φορές επίσης, ως καπνιστό (σ.σ. σαν τσιγάρο).
  • Το πράσινο κάρδαμο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό του μπαχαράτ.
  • Οι φυλές στη Νότιο Αφρική, το χρησιμοποιούν ως σωματικό βοήθημα, για τους ασθενείς και σαν θυσία προς τους θεούς τους.
  • Στη Ελλάδα, χρησιμοποιείται συνήθως στις βασιλόπιτες την Πρωτοχρονιά.

Παρενέργειες

Ναυτία, έμετος, ακατάσχετη διάρροια, μαύρα κόπρανα, πόνος στο στομάχι, επικίνδυνες αλλεργίες έχουν αναφερθεί ως παρενέργειες. Δεν συνιστάται σε εγκυμοσύνη, θηλασμό, χολολιθίαση. Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας. Καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα ή ερεθισμό του στομάχου. Απαγορεύεται η κατανάλωση του κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

 

 

Ιστορία

Η αξία των θεραπευτικών του ιδιοτήτων προλογίζεται στη λαϊκή μας παράδοση μέσα από την γνωστή σε όλους μας φράση "αυτός καρδάμωσε", που υποδηλώνει την βελτίωση της υγείας μετά από ασθένεια. Γνωστό ωστόσο είναι από την αρχαιότητα, όπου ήταν από τα πιο διαδεδομένα αφροδισιακά βότανα. Αναφέρεται από τον Ιπποκράτη, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Στην Αίγυπτο βρέθηκαν σπέρματα του φυτού σε τάφο του 1600 π.Χ. Ιστορικές αναφορές επίσης υπάρχουν στην Ασία και στην Ευρώπη που αναφέρουν χρήση του για τη θεραπεία της λύσσας, του σκορβούτου και νευρικών παθήσεων. Πρόσφατα ξεκίνησε να μελετάται και η αντικαρκινική του δράση.

Προσοχή

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα βότανα θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως για όσους ακολουθούν ιατροφαρμακευτική αγωγή, αλλά και για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τα παιδιά. Τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακα, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε αλόγιστα και με την ελπίδα ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.Τα φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που γνωρίζουν καλύτερα. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Η λανθασμένη αναγνώριση βοτάνων είναι η αιτία συχνά για πολλές παρενέργειες.

Πηγές:

Η κουζίνα των βοτάνων - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
Μοναστηριακές Θεραπείες - Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
230 βότανα-Ιουλίας Δαβάρα-Αθήναι 1978
Το πράσινο φαρμακείο Βοτανο θεραπείες, Dr James A. Duke
100 Βότανα 1000 Θεραπείες, Κώστας Μπαζαίος, Εκδόσεις Διατροφή και Υγεία
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Larousse – Britannica
https://www.britannica.com/topic/list-of-herbs-and-spices-2024392
https://greatist.com/health/herb-guide#1
https://web.extension.illinois.edu/herbs/directory.cfm
https://www.planetnatural.com/category/gardening/herb/growing-guides-herbs/
https://www.health.com/food/
https://www.emedi.gr/%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/6050-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82.html#.XjHPUGgza70
https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/16055-kardamo
https://www.healthyliving.gr/2016/06/06/kardamo-xrhsh-parenergeies/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF
https://www.tovima.gr/2017/07/20/afieromata/kardamo-i-kardamwmo/

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.