• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από συμπολίτη λάβαμε πολλές φωτογραφίες μιας επικίνδυνης κατάστασης στις παλιές αποθήκες επί της οδού Αμύντα, κοντά στην πλατεία. Η φωτογραφία που αναδημοσιεύουμε δείχνει μια επικίνδυνη λαμαρίνα να κρέμεται πάνω από μια υπό διάλυση πόρτα. Ο ίδιος συμπολίτης γράφει (απευθυνόμενος στη διοίκηση του Δήμου αλλά και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου):  Οδός Αμύντα 5. Μήπως θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης να πάρει μέτρα, προτού φεύγει κανένα κομμάτι πάνω σε άνθρωπο, κύριε Δήμαρχε; Δεν γνωρίζω ποίος είναι υπεύθυνος για τέτοια θέματα, αλλά κρίμα ένα τέτοιο ιστορικό κτίριο να πρέπει να καταντήσει απειλή για τη δημόσια ασφάλεια…

 

Όσοι ισχυρίζονται ότι η Καβάλα είναι μια «τσιμεντούπολη» (κι ίσως να έχουν δίκιο), πρέπει να κυκλοφορήσουν ειδικά αυτήν την περίοδο στις γειτονιές. Στις συνοικίες της πόλης. Παντού θα βρουν ροδιές, «φορτωμένες» με πολλά ρόδια. Είναι ο καιρός τους. Μεγαλώνουν και κοκκινίζουν. Η συγκεκριμένη εικόνα των καρποφόρων δέντρων είναι μια απάντηση και μια αντίσταση στο τσιμέντο. Στις πολυκατοικίες, στα διαμερίσματα, στα καυσαέρια των αυτοκινήτων κτλ. Φωτογραφίσαμε τη μοναδική ίσως ροδιά της Καβάλας που δεν είναι κανενός! Φύτρωσε ανάμεσα σε δύο δρόμους, στα τελευταία πριν το δάσος σπίτια του Βύρωνα.

 


 

Ολοκληρώνεται τους προσεχείς μήνες, σίγουρα ως το τέλος του έτους, το έργο «Ανακαίνισης και κατασκευής προσθήκης κατ’ επέκτασης» του 21ου Δημοτικού Σχολείου, στη συνοικία του Αγίου Λουκά. Αυτές τις ημέρες μπήκαν τα κουφώματα κι έγινε το εξωτερικό βάψιμο του ουσιαστικά νέου κτιρίου. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, το σχολείο θα λειτουργήσει πάλι τον Γενάρη. Αμέσως μετά τις διακοπές λόγω των Χριστουγέννων κτλ.

 

Η ιστορία του έργου είναι «σύγχρονη». Διαθέτει μπόλικο σασπένς όπως φυσικά και καθυστερήσεις. Μέχρι που μπήκε στην τελική του ευθεία. Από τότε μέχρι και σήμερα χρειάστηκε μόνο μία παράταση! Οι γνωρίζοντες αναφέρονται στην καλή εταιρία (της Ξάνθης) που το ανέλαβε. Με εμπειρία και συνεχές ενδιαφέρον κατάφερε να το τελειώσει σχετικά γρήγορα. Αν λάβουμε υπόψη άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, τα κατάφερε μάλλον πολύ γρήγορα.

 

Το έργο στο ίδιο σχολείο ενέταξε σε ΕΣΠΑ ο πρώην Δήμαρχος κ. Σιμιτσής. Πιθανότατα επί αντιδημαρχείας Μουριάδη. Η τότε ωρίμανση δεν ήταν σωστή. Αυτό αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Χρειάστηκε να προηγηθεί ένα άλλο έργο ώστε στη συνέχεια να επανέλθουμε στο αρχικό και βασικό. Χάθηκε χρόνος. Μπόλικος.

 

Τόσο το έκτακτο έργο όσο και το βασικό (στη δεύτερη του προσπάθεια) το χειρίστηκε η διοίκηση της κ. Τσανάκα. Η οποία ήθελε το έργο να τελειώσει πριν τις δημοτικές εκλογές. Ήταν αδύνατο με όσα είχαν προηγηθεί, σύμφωνα και με την ελληνική γραφειοκρατία.

 

Το συγκεκριμένο παράδειγμα απαλλάσσει των ευθυνών τους εργολάβους. Γράφουμε τόσο καιρό για τα έργα που αργούν, «φορτώνουμε» σε αυτούς όλη την ευθύνη. Η κάθε ιστορία αποδεικνύει ότι ευθύνες έχουν τόσο οι υπηρεσίες, όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι μελέτες τους, όσο κι αν διαφημίζονται, συχνά μας προκύπτουν κουσουρλίδικες. Τούτο δε το μαθαίνουμε στο τέλος. Όταν πλέον δεν μπορούν να διορθωθούν.

 

Αξίζει τον κόπο να δει κάποιος το τελικό αποτέλεσμα στο 21ο δημοτικό σχολείο. Θα χαρεί όπως χάρηκε όταν είδε τελειωμένο το έργο του Βερούλειου. Το σχολείο είναι «τσίλικο», ο στόχος που υπήρχε επιτεύχθηκε. Δεν θα είναι υπερβολή αν γράφαμε ότι πλέον βιάζονται να μπουν σε αυτό και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

 

Αυτή λοιπόν- επαναλαμβάνουμε- είναι η ουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικά αυτής. Να λύνει προβλήματα, να εκτελεί και να ολοκληρώνει έργα που στη συνέχεια παραδίδει στην κοινωνία προς χρήση. Η τοπική αυτοδιοίκηση αφήνει για αργότερα τις εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ. Πρώτη της προτεραιότητα πρέπει να είναι τα έργα. Τα οποία φυσικά πρέπει και να λειτουργούν.

 

Το Βερούλειο συνεχίζει να μην λειτουργεί ως χώρος άθλησης και του κοινού επειδή σε αυτό δεν υπάρχει υπάλληλος. Ανοίγουν και κλείνουν τους χώρους οι παράγοντες των ομάδων ανάλογα με τις προπονήσεις των τμημάτων τους. Για τους πολίτες το Βερούλειο είναι κάτι σαν «απαγορευμένος καρπός».

 

Το έργο της βιοκλιματικής αλλαγής κτλ των οδών Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού επίσης δεν λειτουργεί. Εδώ ο λόγος είναι άλλος. Δεν υπάρχει η αστυνόμευση που χρειάζεται. Κατόπιν τούτου ο σκοπός του έργου δεν επιτυγχάνεται. Μία μόνο λωρίδα κάθε μεσημέρι η έξοδος προς το Φάληρο, ουρές το πρωί στη Βενιζέλου.

 

Αυτοί που προγραμμάτισαν και υλοποίησαν τα συγκεκριμένα έργα δεν θα δικαιωθούν ποτέ. Οι δρόμοι έγιναν για να είναι άδειοι από παράνομες σταθμεύσεις. Το γήπεδο ανακαινίστηκε και για τις ομάδες και για το κοινό. Λεπτομέρειες μας κρατούν μακριά από την επίτευξη των στόχων. Κι όσο περνά ο καιρός κι οι λεπτομέρειες δεν αντιμετωπίζονται, τόσο μεγαλώνουν. Στο τέλος τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ότι καθιερώθηκε.

 

Ευτυχώς στο 21ο δημοτικό σχολείο τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Έτοιμοι είναι οι δάσκαλοι, έτοιμοι και οι μαθητές. Όσοι βρεθείτε στον Άγιο Λουκά κι έχετε την δυνατότητα, ρίξτε μια ματιά. Αυτό το ανακαινισμένο σχολείο που θα δείτε αποδεικνύει ότι στην σημερινή Ελλάδα – κάπου κάπου- γίνεται και κάτι σωστό.

 

Ο Δήμαρχος της Θάσου Λευθέρης Κυριακίδης υπέγραψε χθες απόφαση με την οποία προσλαμβάνεται ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του ο δασολόγος κ. Θόδωρος Μπερμπερίδης. Διαβάζουμε ότι «… θα παρέχει συμβουλές και θα διατυπώνει εξειδικευμένες γνώμες σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος κτλ».

 

Αναρτήθηκαν χθες στη Διαύγεια οι πρώτες αποφάσεις για τη μη ανανέωση της συνεργασίας με το Δήμο Καβάλας των συνεργατών της πρώην Δημάρχου. Αν και η ανάρτηση γίνεται Οκτώβρη, το έγγραφο αναφέρεται σε εξέλιξη που σημειώθηκε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.

 

Η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Νέστου αναζητά γενικό διευθυντή. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τις εξής προϋποθέσεις:  Να είναι κάτοχος πτυχίου ΠΕ/ΤΕ Διοικητικού & Οικονομικού –Λογιστικής.2.Να έχει πιστοποιηθεί για την Λογιστική Τάξη Α! τουλάχιστον μια πενταετία (5). 3.Προϋπηρεσία στο αντικείμενο της λογιστικής τουλάχιστον15 έτη.4.Προϋπηρεσία στο αντικείμενο της λογιστικής σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα τουλάχιστον 5 έτη.5.Βεβαίωση γνώσης προγραμματισμού Η/Υ & Λογιστικών εφαρμογών με χρήση Η/Υ.

 

Νεολαία προσπαθεί να δημιουργήσει στο Νομό Καβάλας το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής θα παραστεί αντιπροσωπεία από την Αθήνα. Θα ενημερώσει για την ιδεολογικού περιεχομένου συνδιάσκεψη που το ΚΙΝΑΛ θα κάνει στην πρωτεύουσα το Νοέμβρη.

 

Σχετικά με τη δίκη για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, η οποία αναβλήθηκε τη Δευτέρα στο Μονομελές, ο κ. Άρης Βέρρος μας είπε ότι: Είχε δηλώσει το ενδιαφέρον του προς τον κ. Καλπακίδη για να είναι μάρτυρας υπεράσπισης του. Δεν γνώριζε, δεν ενημερώθηκε, ότι η υπόθεση ήταν να δικαστεί τη Δευτέρα. Ο κ. Βέρρος συνεχίζει να είναι πρόθυμος να στηρίξει την υπερασπιστική γραμμή του συναδέλφου του και προέδρου των αγροτών του δήμου Καβάλας.

 

Ο διοργανωτής Δήμος Παγγαίου όρισε και την ημερομηνία της επίσης καθιερωμένης γιορτής του κάστανου. Θα γίνει στο Παλαιοχώρι την Κυριακή 27 Οκτώβρη. Από τώρα μπορούμε να προβλέψουμε ότι εκείνη την ημέρα ο καιρός θα είναι κάτι περισσότερο από ευνοϊκός. Καλή επιτυχία.

 

Σήμερα επαναλαμβάνεται η γενική συνέλευση της ΔΙΑΜΑΘ ΑΕ με βασικό θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Με τα έως χθες δεδομένα η προσπάθεια να αλλάξει ο πρόεδρος (Δήμαρχος της Δράμας) συνεχίζονταν. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως νέων δημάρχων της ΑΜΘ να πάρουν αυτοί την κατάσταση στα χέρια τους. Σήμερα θα μάθουμε αν πετύχουν ή όχι τον στόχο τους.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης συνεχίζει να προσπαθεί για να μπει τάξη εντός του περιβάλλοντα χώρου του Διοικητηρίου. Έγιναν διαγραμμίσεις για να σταθμεύουν στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο, τα δίκυκλα που προσεγγίζουν την είσοδο του κτιρίου. Επίσης ξαναβάφηκαν οι θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ. Σωστές και απλές ενέργειες.

 

Τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών έχουν πληροφορίες από το Υπουργείο των Εσωτερικών. Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα υπάρχει, ισχυρίζονται, τροπολογία του υπουργείου. Μια ακόμη προσπάθεια (ας πούμε η τελευταία) για να λυθεί η παρεξήγηση με τις διοικήσεις στα νομικά πρόσωπα και στις δημοτικές επιχειρήσεις όλων των Δήμων. Γιατί, φαίνεται, όλα όσα έγιναν στο Δήμο Καβάλας δεν είναι αποκλειστικό του προνόμιο. Προφανώς έγιναν κι αλλού.

 

Διαβάστε επίσης