Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιοποίηση ΧΑ: Στα 4,7 δισ. τα μετεκλογικά κέρδη

«Αρνήθηκε» για μια ακόμα συνεδρίαση να διορθώσει ο Γενικός Δείκτης κόντρα στο διεθνές κλίμα. Νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων. Πρωταγωνιστής η ΔΕΗ (+11%), μεικτά πρόσημα για τις τραπεζικές μετοχές.

Κεφαλαιοποίηση ΧΑ: Στα 4,7 δισ. τα μετεκλογικά κέρδη

Ούτε το αρνητικό ξεκίνημα στο Χ.Α., ούτε το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, έδειξαν να προβληματίζουν και σήμερα τους αγοραστές, οι οποίοι σε μία ακόμα συνεδρίαση – επίδειξη ισχύος, δεν έδωσαν το δικαίωμα τοποθετήσεων σε όσους διακρατούν ρευστότητα και περιμένουν σημαντική διόρθωση της Εγχώριας Αγοράς, προκειμένου να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ικανοποιητικός τζίρος, το εμφανές “stock picking” σε όλο του εύρος του FTSE25, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών έδρασε και η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,87%, αλλά και η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ιταλικά ομόλογα, (στο 2,58% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου).

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα υψηλά 13 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/5/2018 (839,34 μονάδες), ενώ από τις 24/5 και αφού η Αγορά, αλλά και οι Ξένοι πληροφορήθηκαν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών (26/5), η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 4,7 δισ. ευρώ (!)

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Παρόλες τις πιέσεις που δέχθηκαν οι βασικοί μετοχικοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο ΓΔ στο Χ.Α. σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 13,42%, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, στο 2,9%. (αντίστοιχη μείωση των αποδόσεων καταγράφεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες με εξαίρεση την Ιταλία). Κατ΄ επέκταση οι αποτιμήσεις γίνονται περισσότερο ελκυστικές, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι εντός του Ιουνίου κόβουν μέρισμα 12 εταιρείες (13 αν προσθέσουμε και την Aegean που σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα 0,60ευρώ/μτχ), εκ των οποίων οι 8 ανήκουν στην μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η διατήρηση των αρνητικών προσήμων στο εξωτερικό θα ανακόψει την ανοδική ορμή της Εγχώριας Αγοράς. Συνιστούμε αυξημένα αντανακλαστικά σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Σήμερα είναι προγραμματισμένο το Euroworking Group, ενώ ανακοινώνονται οι δείκτες της Markit PMI για Γερμανία και Ευρωζώνη”, επεσήμαινε η Leon Depolas Sec.

“Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η καλύτερη των τελευταίων τεσσάρων ετών, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 13,42%. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 850 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 810. Ο κίνδυνος που μπορεί να σταματήσει το ράλι των τελευταίων ημερών, είναι η πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών. Η Τρ. Πειραιώς και η Αεροπορία Αιγαίου ανακοινώνουν σήμερα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Αδύναμα τα αποτελέσματα της Intralot λόγω της μείωσης των εσόδων, του EBITDA, των ελεύθερων ταμειακών ροών και της αύξησης του δανεισμού κατά €32,2 εκατ., σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2018, εν μέρει επηρεασμένος από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS16”, τόνιζε η Merit Sec.

“Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από Τράπεζα Πειραιώς και Aegean. Τα σημαντικά κέρδη ενδέχεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, ενώ η τάση στις Διεθνείς Αγορές μπορεί να επηρεάσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των Επενδυτών”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Σήμερα το πρωί, Aegean και Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνουν τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου, ενώ την Τετάρτη παίρνει τη σκυτάλη ο ΟΠΑΠ. Ενδιάμεσα, την Τρίτη, η ΕΛΣΤΑΤ θα γνωστοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ 1ου τριμήνου. Η δυσμενής εικόνα των Διεθνών Αγορών, συνιστά το βασικό αντίπαλο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε σχέση με την προσπάθεια περαιτέρω συνέχισης της πορείας αυτονόμησής του, παρά την υποβοήθηση από την Αγορά ομολόγων”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Νέα υψηλά για τον ΓΔ, την Παρασκευή, παρά τις έντονα πτωτικές Ξένες Αγορές. Σταθερά, πλέον, υψηλός ο όγκος συναλλαγών, με πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά τον Τραπεζικό κλάδο. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 800 και αντίσταση στις 863 μονάδες. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2057 και αντίσταση στις 2125. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 717 μονάδες και αντίσταση στις 850. Συμπερασματικά: Έντονα ανοδικός ο ΓΔ, ωθούμενος από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, έχει υπερβεί τα όρια του ανοδικού καναλιού και έχει περάσει, από την Παρασκευή σε υπεραγορασμένες περιοχές. Επόμενος στόχος, παραμένουν οι 863 μονάδες, με τις πιθανότητες διόρθωσης αυξημένες, με πρώτη στήριξη στις 800 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Eurobank (-2,40%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,78%), Εθνική (+1,35%) και Πειραιώς (+3,25%).

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 767,78 (-2,40%) και 799,51 μονάδων (+1,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 792,3 (+0,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 791,15 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,57%.

Για τον εν λόγω δείκτη απόλυτα αποφασιστική και επιθετική, δείχνει η στήριξη στις 758 μονάδες, όπου και αναμένεται να ανέβει το ημερήσιο “stop long”, ενώ σαν επόμενος στόχος δείχνουν οι 900 μονάδες, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Intrum για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) καθώς και ανακτηθέντων ακινήτων ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Η ανάθεση διαχείρισης θα διενεργηθεί με απόσχιση και εισφορά της εσωτερικής διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελεί τον ‘κορμό’ της Piraeus Legacy Unit (PLU), σε μια νέα θυγατρική που θα αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ για διαχείριση απαιτήσεων. Η τελευταία θα υπογράψει με την Πειραιώς 10ετη σύμβαση διαχείρισης και εν συνεχεία η Intrum θα αγοράσει το 80% της εταιρείας, έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 328 εκατ. ευρώ. Συνολικά η νέα εταιρεία διαχείρισης αποτιμάται σε περίπου 410 εκατ. ευρώ. Επομένως, η Πειραιώς θα εισπράξει 328 εκατ. ευρώ, που αποτελούν κεφαλαιακό κέρδος, ενώ το 20%, που θα συνεχίσει να κατέχει, αποτιμάται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II ανά πάσα στιγμή είναι η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και σε αυτό συμβάλλει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων. ‘Είμαστε ready to go. Παρακολουθούμε στενά την Αγορά ομολόγων και την τιμολόγησή τους’, απάντησε σε ερώτηση του ‘Euro2day.gr’ ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρ. Μεγάλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου τόσο για τα αποτελέσματα του α΄ 3μηνου, όσο και για την συμφωνία με την Intrum. Στο μέτωπο των NPEs στόχος της Τράπεζας είναι η μείωσή τους κάτω από το 9%, από το 2023 και μετά”.

Από εκεί και πέρα, συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι “το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκει στήριξη από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όμως δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα στα Διεθνή Χρηματιστήρια. Εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις, το ενδιαφέρον των Επενδυτών αναμένεται να εστιαστεί στα μακροοικονομικά στοιχεία, κυρίως στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύεται την Τρίτη και στη δημοσίευση της έκθεσης αναφορικά με τη λήξη του τρίτου προγράμματος την Τετάρτη”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το μέχρι στιγμής ενθαρρυντικότερο στοιχείο της Αγοράς είναι πως όσοι προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν επιθετικές διαθέσεις και το ανησυχητικό πως το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της ανόδου καρπώνονται οι Τράπεζες και η ΔΕΗ (+11,80%).

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου (-5,46%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,60 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,54 ανά μετοχή).

“Καθώς η Ελλάδα στρέφεται στο Φυσικό Αέριο, για να περιορίσει την εξάρτηση από τον Λιγνίτη, μια εταιρεία ξεχωρίζει”, σχολιάζει το Bloomberg.

Η αναφορά γίνεται για την Μυτιληναίος, η οποία όπως γράφει το πρακτορείο, στοχεύει να ξεπεράσει τη ΔΕΠΑ και να γίνει ο Ηγέτης της Αγοράς Φυσικού Αερίου έως το τέλος του 2020. Η εταιρεία εισήγαγε Υγροποιημένο Αέριο από τις ΗΠΑ και σχεδιάζει μέσω μιας νέας Μονάδας παραγωγής Ενέργειας και πωλήσεων σε Τρίτους να πιάσει το στόχο.

“Η Μυτιληναίος σήμερα έχει μερίδιο Αγοράς, στο Φυσικό Αέριο, 32%, έναντι 45% της ΔΕΠΑ και διαθέτει ‘ανταγωνιστικό πορτφόλιο”, σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Θυγατρικής MNG Trading κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος. “Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που θα πουλήσει σημαντικές ποσότητες Αερίου σε Τρίτους Καταναλωτές, με τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις να προβλέπεται να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2019, έναντι λιγότερων από 20 εκατ. ευρώ το 2018”, προσέθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Μυτιληναίος (+2,41% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έκλεισε πάνω στο ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, που είναι και υψηλό 12μηνου. Η πρώτη στήριξη στα 9,42 ευρώ, το ημερήσιο “stop long” στα 9,32 ευρώ, ενώ το κλείσιμο υψηλότερα των 10,20 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 12,70 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Lamda Development (+0,67% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, με κλεισίματα υψηλότερα των 7,00 ευρώ. Προσοχή στο σημερινό κλείσιμο, καθώς ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 8,30 ευρώ. Στα 7,21 ευρώ η κοντινή – επιθετική στήριξη, στα 6,36 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον ευδιάκριτη η επιστροφή των πωλητών, μετά και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου για την Intralot (-14%), που τράβηξε χαμηλότερα και την Ιντρακόμ (-11,49%), ενώ πωλητής εμφανίστηκε και στην Τεχν. Ολυμπιακή (-6,33%).

Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MIG (+5,87%) και Μοτοδυναμική (+6,90%) και έξι για την Τρ. Αττικής (+19,76%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Πλ. Θράκης (+3,02%), Audiovisual (+6,98%), Άβακα (+2,01%), Τρ. Ελλάδος (+0,91%, ενώ θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη δυναμική για να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 14,00 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (+1,52%) και Περσέα (+6,72%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intercontinental (+0,84%) και Δρομέα (+1,11%), επιστροφή αγοραστών στον Μουζάκη (+5%), κινητικότητα αλλά και αυξημένη προσφορά στον ΟΛΘ (+1,38%), από τις 8/5 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Byte (+2,50%) και από τις 23/5 η Centric (+5,36%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 850 - 853 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στην δύσκολη ζώνη 2130 – 2140.

Τα ημερήσια “stop long” στις 720 και 1871 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Όταν η εβδομάδα ‘δωρίζει’ αποδόσεις από 11% έως 31% στους βασικούς δείκτες, καταλαβαίνουμε πόσο η Αγορά διψούσε για αλλαγή πολιτικής. Μόνο και μόνο με τις πιθανότητες αλλαγής Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και με τους περισσότερους να περίμεναν ότι θα φτάσουμε Οκτώβριο, οι Επενδυτές έσπευσαν άμεσα να τοποθετηθούν και να αλλάξουν τα δεδομένα”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μέσα από την ανάλυσή μας είχαμε προειδοποιήσει ότι πιθανότατα είμαστε ακριβώς στην ανάποδη φάση από το 2014, κάτι που, πλέον, αποδεικνύεται περίτρανα με την κίνηση της Αγοράς, αφήνοντας σαστισμένους και τους πιο αισιόδοξους.

Το 10ετες βρέθηκε κάτω από τις 300 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επέτρεπε άμεσα η Κυβέρνηση να βγει στην Αγορά για δανεισμό. Από την άλλη και αμέσως μετά την ανακοίνωση, δεν άλλαξε μόνο η ψυχολογία στο Χρηματιστήριο αλλά και στην πραγματική Οικονομία. Πολλά Ξένα Funds και Επενδυτές άμεσα κινητοποιήθηκαν, για να προχωρήσουν σε projects που απλά είχαν βολιδοσκοπήσει.

Η ανάλυση περιττεύει σε μία τέτοια κατάσταση, μιας και η ρευστότητα ανατροφοδοτεί την Αγορά που διψάει πολλά χρόνια για άνοδο.

Τα Ξένα Χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε είχαν πτωτική πορεία σε αντίθεση με εμάς, γεγονός που δείχνει ότι μία Οικονομία μπορεί να κάνει την διαφορά και μόνη της, κάτι που το είχαμε δει από την ανάποδη τα τελευταία χρόνια.

Πρώτος ωφελημένος είναι ο Τραπεζικός κλάδος, ενώ Βιομηχανία Κατασκευές, ΛΑΜΔΑ και ΕΧΑΕ είναι ακόμα κάποιες περιπτώσεις που ωφελούνται περισσότερο, η κάθε μία για τους λόγους της. Η ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει άλλη αποτίμηση με την παρούσα Κυβέρνηση και άλλη με την Επόμενη.

Μεσοπρόθεσμα, πλέον, δεν είμαστε οι μόνοι αισιόδοξοι και μας ακολουθεί και η υπόλοιπη Αγορά, στοχεύοντας πλέον σε μακροχρόνια άνοδο και σε πρώτη φάση στο 1000 με ενδιάμεσο το 890. Είναι λογικό να δούμε κάποιες διορθώσεις, ειδικά από την στιγμή που έχουμε και ανάποδα τις Ξένες Αγορές αλλά και με πιθανές πωλήσεις λόγω σημαντικών κερδών.

“H λογική λέει πως μέχρι τις εκλογές και χωρίς νέους εξωγενείς παράγοντες, δεν υπάρχει λόγος σοβαρών πωλήσεων και παράλληλα σοβαρής διόρθωσης. Αν γυρίσουμε πίσω στο 2014 μπορούμε να δούμε από την ανάποδη της εξέλιξη της Αγοράς”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σε μικρά κέρδη δείχνει να γυρίζει η Ευρώπη, θετικά πρόσημα και στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, ακόμα μεγαλύτερα για τον Χρυσό, απώλειες για το Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, “ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι επιτυγχάνεται συναίνεση μεταξύ των Πετρελαιοπαραγωγών της Ομάδας ‘ΟΠΕΚ+’ προκειμένου να συνεχίζουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της σταθερότητας στην Αγορά Πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους”, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Σαουδαραβικής εφημερίδας “Arab News”.

Χωρίς μεταβολή καταγράφηκε η δραστηριότητα στα Εργοστάσια της Κίνας τον Μάιο, όπως μεταδίδει το MarketWatch. O δείκτης μεταποίησης Caixin China παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Απρίλιο, στις 50,2 μονάδες, σύμφωνα με την εταιρεία Markit.

Συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός ΡΜΙ δείκτης Μεταποίησης υποχώρησε στις 47,7 μονάδες, σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση, αλλά χαμηλότερα από τις 47,9 μονάδες του Απριλίου και ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό εξαετίας του Μαρτίου.

Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2016 υποχώρησε ο δείκτης ΡΜΙ Μεταποίησης τον Μάιο στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς διολίσθησε στις 49,4 μονάδες από 53,1 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις Οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν πτώση στις 52 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ βούτηξε τον Μάιο. Ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 52,1 μονάδες. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 53 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2016. Απογοητευτική ήταν και η μέτρηση για τις Κατασκευαστικές δαπάνες, οι οποίες έμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, έναντι προβλέψεων για άνοδο κατά 0,4%.

“Μία ύφεση θα μπορούσε να έρθει ακόμη και σε εννέα μήνες, εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος προχωρήσει με την επιβολή δασμών 25% σε Κινεζικές εισαγωγές αξίας $300 δισ. και η Κίνα προβεί σε αντίποινα”, σύμφωνα με τον Chetan Ahya, επικεφαλής Οικονομολόγο και Παγκόσμιο επικεφαλής οικονομικών της Morgan Stanley.

“Θα υπάρξει επίπτωση στην ανάπτυξη, καθώς τα κόστη θα ενισχύονται, η ζήτηση από τους Καταναλωτές θα επιβραδύνεται, ενώ οι Εταιρείες θα μειώνουν τις δαπάνες τους”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιστροφή στο ΧΑ

“To outlook για τις Ελληνικές Τράπεζες παραμένει θετικό, με βάση τις αναμενόμενες βελτιώσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση και τα ρίσκα που σχετίζονται με το ενεργητικό” σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Όπως αναφέρει “παρά τις απαιτητικές οικονομικές συνθήκες, περιμένει βελτίωση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων, σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων και οριακή κερδοφορία”.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που συνθέτει το ΙΟΒΕ ενισχύθηκε οριακά τον Μάιο, στις 100,8 μονάδες (από 100,3), επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (103,6).

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “το δρόμο για επιστροφή φόρου μερισμάτων, στην περίπτωση όπου έχει ήδη παρακρατηθεί με υψηλότερο από τον προβλεπόμενο συντελεστή, ανοίγει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Με την απόφαση παρέχονται οδηγίες σχετικά με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας και παρακράτησης φόρου μερισμάτων από 15% σε 10% και ορίζεται ότι στις περιπτώσεις εκείνες που μέχρι τη δημοσίευση του ν.4603/2019, ήτοι 14/3/2019, έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 15% (αντί του μειωμένου συντελεστή 10%), ο τυχόν αποδοθείς επιπλέον φόρος 5% επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθείς”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 823,85 (-0,77%) και 837,88 μονάδων (+0,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 836,29 (+0,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 836,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%.

Ο τζίρος στα 137,9 εκατ., από τα οποία τα 13,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 70,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΦΡΛΚ και με το θετικό οι ΑΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Lamda Development και Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.220 συμβόλαια).

Στα 8.248 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.470 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.107, 1.697 για τον Ιούνιο και 410 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.139) κινήθηκε μεταξύ 2.101,25 και 2.148,5 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.583 Intralot, 66.100 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.176), Alpha Bank (18.918), Πειραιώς (8.567), ΔΕΗ (4.056), Εθνική (16.396), Intralot (1.854), ΟΤΕ (396), Ελλάκτωρα (550), Μυτιληναίο (1.261), ΟΠΑΠ (490), MIG (5.311), Τρ. Αττικής (634), ΑΔΜΗΕ (1.270), ΓΕΚ (260), ΕΧΑΕ (462), Lamda Development (199), Viohalco (289), Cenergy (817), Jumbo (189), Ελ. Πετρέλαια (245), Ιντρακόμ (411), Jumbo (189).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 50.040, Alpha Bank 60.043, Εθνική 57.173, MIG 75.550, ΔΕΗ 14.569, Πειραιώς 27.146.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer                      NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.705.827 τεμ., (από 44.705.827 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.032.044 τεμ. (24.732.044), ΔΕΗ 6.721.111 τεμ. (6.683.111), Eurobank 93.162.222 τεμ. (102.054.158), Εθνική 32.055.380 τεμ. (31.775.380), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v