Η Επιτροπή που διορίστηκε για να ερευνήσει το θέμα των πολιτογραφήσεων -το οποίο πλέον δίκαια μπορεί να διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου (μέχρι τώρα) σκανδάλου από την ανεξαρτησία της νήσου- κατέληξε πως μόνο το 1/3 από τις 6.779 περιπτώσεις που ερεύνησε ήταν νόμιμες.

Οι υπόλοιπες έπασχαν σε διάφορα σημεία (κυρίως γιατί πολιτογραφήθηκαν συγγενείς επενδυτών και διευθυντικά στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, σε αντίθεση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας). 

Ακούει ο Πρόεδρος το πόρισμα της Επιτροπής και δηλώνει με στόμφο: «Δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχα οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύτηκαν τα κενά, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του προγράμματος επενδύσεων». Με άλλα λόγια, το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Κι όταν λέμε κόκκαλο εννοούμε κάποιον δημόσιο υπάλληλο, έναν άγνωστο δικηγόρο ή ακόμα πιο άγνωστο μεσάζοντα. 

Τις αποφάσεις, φυσικά, τις έπαιρνε το Υπουργικό, το οποίο μοίραζε απλόχερα ιθαγένειες και δεν διερωτήθηκε καν «πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου να έδωσε μόνο 5 και εμείς 6.546; Πού βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι επενδυτές να θέλουν να γίνουν Κύπριοι». Ενδεχομένως να πίστευαν πως αυτό οφειλόταν στη γοητεία που εξέπεμπαν, προσόν που δεν διέθεταν ούτε ο Τάσσος ούτε ο Χριστόφιας. Και θα συνέχιζαν να μοιράζουν διαβατήρια παρά τις καμπάνες που ηχούσαν από παντού «φτάνει, το παρακάνατε». Έβλεπαν το χρήμα να εισρέει και πουλούσαν χωρίς δισταγμό, με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου και πολλών άλλων ευσεβών. Και εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, ας μην υποτιμούμε την πτυχή αυτή, που σπάνια αναφέρεται στο όλο ζήτημα. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μύρωνας Νικολάτος, μιλά για ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, θεσμών και αξιωματούχων. Το μέλος της Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου, το είπε πιο καθαρά: «Αυτοί που ενέκριναν τις αιτήσεις φέρουν και την ευθύνη, δηλαδή το Υπουργικό Συμβούλιο».

Παρ’ όλα αυτά, παρά την πολιτική ευθύνη που βοά, ο επικεφαλής του Υπουργικού, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο εκπρόσωπος του (των οποίων τα δικηγορικά γραφεία και των δύο ασχολήθηκαν με διαβατήρια), νιώθουν δικαιωμένοι. Κι ενώ οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους (5 πολιτογραφήσεις επί Τάσσου, 228 επί Χριστόφια και 6.546 επί Αναστασιάδη), ο Πρόεδρος μιλά για «διαχρονική αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεων να δουν τα κενά, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες». 

Διαχρονικό ήταν λοιπόν το πρόβλημα και δημιουργήθηκε γιατί κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τα κενά και τις αδυναμίες του προγράμματος. Κατά τα άλλα ο Πρόεδρος δεν θα διστάσει «να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στην παρούσα κυβέρνηση». 

Μας δουλεύει ο άνθρωπος; Και καλά μας κάνει.