Τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Σπάρτης με το Παγγαίο και την Αμφίπολη

Στη Νέα Πέραμο «επισφράγισαν» τους δεσμούς φιλίας τους

Στον παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Περάμου Καβάλας, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, διεξήχθη την Τρίτη 5 Μαρτίου, η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων Σπάρτης και Παγγαίου.

Η τελετή  πραγματοποιήθηκε  παρουσία του Δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, της αντιπροσωπίας του Δήμου Σπάρτης, με επικεφαλής το Δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, Δημοτικών Συμβούλων των Δήμων Σπάρτης και Παγγαίου, μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Σπάρτης και των τοπικών σχολικών μονάδων.

Το πρόγραμμα της τελετής, εκτός από  την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας περιελάμβανε χαιρετισμούς επισήμων, ομιλία από το Δικηγόρο – ιστορικό ερευνητή Θεόδωρο Λυμπεράκη και ανταλλαγές δώρων – αναμνηστικών.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης επισήμανε τα ακόλουθα: «Είναι χρέος μας, αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 2.500 χρόνια να συνεχισθεί, κυρίως με τα παιδιά μας που πρέπει να μάθουν ιστορία, γιατί λαός που ξέρει την ιστορία του δεν πεθαίνει ποτέ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους πρωτεργάτες αυτής της αδελφοποίησης, τους κ.κ. Μπακή και Ζουμπλιό, όπως και τα στελέχη των δύο δήμων που προσπάθησαν για να προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Ο «σπόρος» της αδελφοποίησης των δυο περιοχών μπήκε το 2014, όταν ο Νίκος Μπακής, Μέλος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων, βρέθηκε στη Νέα Πέραμο κι είχε επαφές με τον πρόεδρο της κοινότητας, καθώς και με κατοίκους της περιοχής. Αμφότερους τους Δήμους ενώνουν κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές, οι οποίες έχουν έρεισμα στο χαρισματικό Σπαρτιάτη στρατηγό Βρασίδα.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με το Θουκυδίδη, το 422 π.Χ., κατά τη διάρκεια εκστρατείας κατά της Αμφίπολης, εγκλωβίστηκε με το πλοίο του στον κόλπο της Νέας Περάμου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως, κατάφερε να διαφύγει, αφού μετέφερε το καράβι του, κατασκευάζοντας έναν αυτοσχέδιο δίολκο, πάνω από μια στενή λωρίδα στεριάς, όπου χωρίζει τον κόλπο της Νέας Περάμου με την ανοιχτή θάλασσα. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος στη Νέα Πέραμο, ονομάστηκε «Κόλπος Στρατηγού Βρασίδα». Η πόλη για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του στην ποδοσφαιρική ομάδα Α. Μ. Σ. Βρασίδας Νέας Περάμου, ενώ διοργανώνει ετήσιες εκδηλώσεις με ομιλίες και αθλητικούς αγώνες.

Η χθεσινή εκδήλωση «επισφράγισε» τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, που θα ενώνουν εφεξής τους δύο Δήμους, οι οποίοι προσέγγισαν ο ένας τον άλλον, βασιζόμενοι στις συγκλίνουσες αντιλήψεις τους σε θέματα, που άπτονται της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ευρύτερης διαδημοτικής συνεργασίας.

Οι στόχοι της αδελφοποίησης συνοψίζονται στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, χρήσιμων πρακτικών, εμπειριών και γνώσεων σε διοικητικά και πολιτιστικά θέματα, στη διοργάνωση τουριστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, σε επισκέψεις οργανισμών και συλλόγων, φοιτητών και μαθητών, καθώς και στην αδελφοποίηση σχολείων και γενικότερα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Άλλωστε, η δραστηριοποίηση του Δήμου Σπάρτης στη θεματική των αδελφοποιήσεων, σε εγχώρια και διεθνή κλίμακα, είναι ενδεικτική του συνεργατικού πνεύματος που χαρακτηρίζει τους ιθύνοντές του, οι οποίοι λειτουργούν με στόχο τη σύναψη ειλικρινών σχέσεων και αμοιβαία επωφελών συνεργασιών.

Ιστορικοί βίοι παράλληλοι για Δήμους Σπάρτης και Αμφίπολης

Επικύρωσαν την αδελφοποίησή τους στο Ροδολίβος

Με κοινές ιστορικές μνήμες και συνδετικό κρίκο το Σπαρτιάτη Στρατηγό Βρασίδα, οι Δήμοι Σπάρτης και Αμφίπολης, διανύουν πλέον «ιστορικούς βίους παράλληλους», αφού επικύρωσαν την αδελφοποίησή τους, κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στην έδρα του Δήμου Αμφίπολης, το Ροδολίβος.

Η κοινή αναφορά των δύο περιοχών, είναι ο Βρασίδας, ο οποίος διακρίνεται ως η σημαντικότερη στρατιωτική φυσιογνωμία της Σπάρτης, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, λόγω των εξαίρετων στρατηγικών ικανοτήτων και της ρητορικής δεινότητάς του. Ο Σπαρτιάτης Στρατηγός σκοτώθηκε το 422 π.χ. στη μάχη  εναντίον των Αθηναίων στην Αμφίπολη και ετάφη με τιμές ήρωα, εντός των τειχών και μπροστά στην Αγορά της Αμφίπολης, η οποία τον αναγόρευσε ήρωα και οικιστή της, απονέμοντάς του την ύψιστη τιμή, που μπορούσε να δοθεί σε πολίτη στην Αρχαιότητα.

Η εκδήλωση αδελφοποίησης διεξήχθη στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Αμφίπολης με επικεφαλής το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Μελίτο και του Δήμου Σπάρτης με επικεφαλής το Δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, καθώς και μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Λυκείου Σπάρτης, του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης και του Λυκείου Καστορείου. Εκτός από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς επισήμων και ανταλλαγές δώρων και αναμνηστικών. Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και στον τάφο του Στρατηγού, ο οποίος ανακαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών, το 1976.

Η χθεσινή τελετή «επισφράγισε» τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, που θα ενώνουν εφεξής τους δύο Δήμους, οι οποίοι συγκλίνουν σε θέματα, που αφορούν στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, στη βάση μιας ευρύτερης, αγαστής διαδημοτικής συνέργειας.

Με την προαναφερθείσα αδελφοποίηση ολοκληρώνεται ο κύκλος εκδηλώσεων, που άνοιξε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Σπάρτης στο Μνημείο των Θερμοπυλών και συνεχίσθηκε με την αδελφοποίηση με το Δήμο Παγγαίου στη Νέα Πέραμο, την Τρίτη 5 Μαρτίου. Σκοπός τους είναι να συγκεραστούν, για πρώτη φορά, οι τελετές αδελφοποιήσεων με μαθησιακό περιεχόμενο, μέσα από μια εποικοδομητική διαδικασία, προς όφελος των μαθητών.