μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη χθεσινή εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης συναντήθηκαν κι όπως φαίνεται συζήτησαν (για τα παλιά και τα νέα) ο πρώην υπουργός Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος.  Κάποτε και οι δύο ήταν εκ των πρωταγωνιστών των τοπικών γεγονότων. Ασχολούνταν με τα κοινά, προσπαθούσαν και τα επηρέαζαν προς μια σωστή για αυτούς κατεύθυνση. Διαφωνούσαν κιόλας αφού ο ένας στήριζε μετά πάθους το ΠΑΣΟΚ κι ο άλλος τη ΝΔ. Σήμερα παρακολουθούν τις εξελίξεις και φυσικά σε κάθε ευκαιρία τις σχολιάζουν.

Ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος ευρισκόμενος σε μια άλλη τοπική εκδήλωση, στο συνέδριο του καπνού, άκουσε τον Γιάννη Βύζικα να μιλά για το ΠΑΣΟΚ. Έσκυψε και του ψιθύρισε: «Το ΠΑΣΟΚ πλέον είναι ιδέα». Εννοούσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που ουσιαστικά δεν υπάρχει.


Φωτογραφία από το πρόσφατο συνέδριο του καπνού. Το παρακολουθούν, τόσο κοντά ο ένας με τον άλλον, ο Μακάριος Λαζαρίδης και ο Τάσος Καρασαββόγλου. Δεν έχουν αντιληφθεί την συνύπαρξης τους. Και οι δύο χαμογελούν μπροστά στην έκπληξη της κοντινής τους συνάντησης. Πρόσφατη είναι η καταγγελία που αντάλλαξαν για θέματα προσλήψεων του Νοσοκομείου. Κατά τα άλλα, όλα καλά μεταξύ τους.


Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζουν να καταγγέλλουν την Κυβέρνηση επειδή – όπως ισχυρίζονται – έκανε «τα στραβά μάτια» στο θέμα των χρεών της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ. Πρόσφατη είναι η ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εργάζεται στη ΒΦΛ. Με υψηλή αμοιβή. Μάλλον δεν εργάζεται στην Καβάλα. Αν δούλευε εδώ δεν μπορεί, κάτι θα είχαμε ακούσει.

 

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Τα προηγούμενα πρόσφατα και κρίσιμα χρόνια (2016,2017) συνέβαινε το αντίθετο. Αιχμή του δόρατος των καταγγελιών της Κυβέρνησης ήταν (θυμάστε;) ο Ανδρέας Νεφελούδης. «Σιγοντάριζαν» οι τότε απολυμένοι της ΒΦΛ. Όμως ζούμε στην Ελλάδα…

 

Σε μια χώρα όπου τα πάντα αλλάζουν. Ακόμη και το άσπρο. Συχνά γίνεται μαύρο. Το πάνω, αρκετές φορές πάει κάτω. Μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα καταλήγαμε σε αυτό το σημείο; Μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι θα φθάναμε στο σημείο η ΝΔ να καταγγέλλει τον Λ. Λαυρεντιάδη; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεώνονταν να τον υπερασπίζεται;

 

Ζήσαμε το θέμα από την πλευρά των 180 απολυμένων. Χαρήκαμε όταν αυτοί δικαιώθηκαν. Δικαιώθηκαν με τη γνωστή υποχώρηση του κ. Λαυρεντιάδη, τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια. Το ότι υπήρξε παρασκήνιο, είναι βέβαιο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο μεγάλο και διακομματικό ήταν αυτό. Είναι κάτι που στην Ελλάδα το περιγράφουμε αλλιώς. Το λέμε «διαπλοκή». Μέχρι που φθάνει η συγκεκριμένη, το ξέρουν μόνο οι ίδιοι.

 

Θυμίζουμε ότι αυτή η ιστορία – η διαχείριση του χρέους της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ- απασχολεί ήδη τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι πλέον η αρμόδια να ψάξει όλα όσα λέγονται. Όλα αυτά που γράφονται, μεταδίδονται, γίνονται κείμενα ερωτήσεων που κατατίθενται στη Βουλή. Όλοι οι υπόλοιποι περιμένουμε. Το πόρισμα της δικαστικής έρευνας, την απόφαση των αρμόδιων δικαστηρίων.

 

Ας μη ξεχνάμε κάτι ακόμη. Η κυβέρνηση δια του Ανδρέα Νεφελούδη υποσχέθηκε εξυγίανση στη ΒΦΛ, εννοώντας και αλλαγή ιδιοκτησίας. Είναι κάτι που ακόμη κι ο Πρωθυπουργός το μνημόνευσε τότε που έγινε το συνέδριο της Κυβέρνησης στην Κομοτηνή. Πέρασε ένας χρόνος. Έγινε κάτι ουσιαστικό προς την εξυγίανση; Μάλλον όχι.

 

Αν κάποιος ερωτηθεί για τις επόμενες κινήσεις και ενέργειες, με άμεσο τρόπο θα προβλέψει ένα πράγμα. Ότι στη ΒΦΛ τίποτα δεν θα αλλάξει. Η εξυγίανση (αν ποτέ υπήρξε τέτοιο ενδεχόμενο) έπαψε να είναι κυβερνητικός στόχος. Ο Ανδρέας Νεφελούδης έπαψε να μιλά για τη ΒΦΛ.

 

Ξεκινούν το βράδυ στη κεντρική πλατεία οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας. Φέτος αρχίζουν λίγο νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο. Οι συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών αυξήθηκαν αφού είναι δύο (έως πέρσι ήταν μία). Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ με τον Γιάννη Ζουγανέλη.

 

Θετικά σχολιάζεται ο στολισμός που ωστόσο συνεχίζεται στο κέντρο της πόλης. Πολύ καλή ιδέα ο στολισμός μπροστά από τις Καμάρες, ο οποίος «δένει» διάφορα χρώματα κι έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο. Το ίδιο ωραίος ο στολισμός στο Δημοτικό Κήπο.

 

Στο λιμάνι τον στολισμό ανέλαβε ο ΟΛΚ. Χρησιμοποίησε τα γνωστά του υλικά κι έτσι έδωσε έναν γιορταστικό τόνο στην παραθαλάσσια περιοχή. Στολίστηκαν οι καφετέριες της παραλίας. Κι όσες δεν στολίστηκαν ακόμη, θα στολιστούν σύντομα. Ξεχωρίζουμε τον ιδιαίτερα φωτεινό στολισμό του Epicurus και τον διακριτικό της Τζοκόντα.

 

Δεν στολίστηκαν –τουλάχιστον όχι ακόμη- τα ξενοδοχεία της πόλης. Όσοι ξέρουν από αυτά τα πράγματα λένε (επιμένουν μάλιστα) ότι σε μια τουριστική περιοχή όπως η Καβάλα ο στολισμός των ξενοδοχείων πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να σχολιάζεται θετικά ειδικά από τους επισκέπτες (τουρίστες). Στην πραγματικότητα ο στολισμός όλων των ξενοδοχείων μας δεν ήταν ποτέ κάτι το ιδιαίτερο.

 

Για τη σημερινή συναυλία με το Γιάννη Ζουγανέλη η Δημωφέλεια διαθέτει ποσό 7.500 ευρώ περίπου. Η αμοιβή του είναι στο μισό της αμοιβής του Πέτρου Ιακωβίδη! Η δημοτική επιχείρηση στηρίζει τις εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα πληρώνοντας τις απαραίτητες σόμπες υγραερίου. Τοπική επιχείρηση θα λάβει ποσό 1.300 ευρώ για 12 περίπου εκδηλώσεις (και 65 συνολικά σόμπες).

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή στην πόλη μας το διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον καπνό. Για την τελετή έναρξης του οι διοργανωτές προσκάλεσαν την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά. Τελικά η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Νοτοπούλου.

 

Με την ευκαιρία του συνεδρίου για τον καπνό επισκέφθηκε και το συνέδριο και την Καβάλα ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης. Όσοι τον είδαν στο χώρο του συνεδρίου ξαφνιάστηκαν. «Συνεχίζει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης;» αναρωτήθηκαν. Συνδύασαν με λίγα λόγια την παρουσία του στην Καβάλα με την προεκλογική περίοδο και σχετικά πρόσφατες φιλοδοξίες και προεκλογικές του ενέργειες.

 

Από χθες άρχισαν να ετοιμάζονται για το ταξίδι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της ΝΔ Καβάλας. Θα λάβουν μέρος στο συνέδριο του κόμματος που αρχίζει την Παρασκευή. Το προσεχές τριήμερο Παρασκευή έως Κυριακή κανένας γνωστός Νεοδημοκρατής της Καβάλας (της ΝΟΔΕ κτλ) δεν θα είναι εδώ. Όλοι θα έχουν ταξιδέψει στην πρωτεύουσα.

 

«Λύθηκε το πρόβλημα με το Όσκαρ. Αυτό είναι πάλι διαθέσιμο στις τοπικές εκδηλώσεις» είπε χθες ο αρμόδιος για το θέμα αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης. Τη νέα καθυστέρηση στην επανασύνδεση του ρεύματος την «χρέωσε» στον εργολάβο που συνεργάζεται με τον ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας.

 

Η χθεσινή είδηση αναφέρει ότι το Μπόλιγουντ διαλέγει τη λίμνη της Καστοριάς για να βιντεοσκοπήσει εικόνες επόμενης κινηματογραφικής ταινίας. Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να μην παρεμβαίνει η πρόεδρος της Δημωφέλεια; Η είδηση προέρχεται από την ιστοσελίδα του Σκάϊ: «Μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες την οποία ανέλαβε ο οργανισµός Enterprise Greece αφορά σε συµφωνία µε αντιπροσωπεία Ινδών για το γύρισµα ταινίας Bollywood στην Ελλάδα και πιο συγκεκριµένα στη λίµνη της Καστοριάς (λίµνη Ορεστιάδα), η οποία φαίνεται ότι επικράτησε αυτής των… Ιωαννίνων».

 

Στις Βρυξέλες ήταν τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, στα γνωστά ταξίδια που οργανώνουν οι έλληνες ευρωβουλευτές. Οι εντυπώσεις του και οι πληροφορίες του ταξιδιού αναφέρονται από τον ίδιο: «Κατά την διάρκεια της επισκέψεως μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώθηκα για τις δράσεις και την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,όπως και για τους προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν από το επικείμενο BREXIT. Όμως η ελπίδα για εμβάθυνση και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει ισχυρή.».

 

Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ήταν την περασμένη Πέμπτη στην ημερίδα της Ξάνθης για το φυσικό αέριο αλλά το μυαλό του το είχε αλλού. Αυτό «προδίδει» η ανάρτηση του στο διαδίκτυο: «Τη δέσμευση για χρηματοδότηση 18,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά την ανάπτυξη του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου αλλά και τον σχεδιασμό μεταφοράς φυσικού αερίου σε πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως είναι η Ελευθερούπολη, επανέλαβε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος, από το βήμα της ενημερωτικής εκδήλωσης παρουσίασης του έργου «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» , που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη, και στην οποία παραβρέθηκε ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύουμε ότι με τη σωστή στρατηγική που ακολουθείται, ο Δήμος Παγγαίου είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και διεκδικεί με αξιώσεις έργα για το καλό του τόπου και των πολιτών!».

 

Διαβάστε επίσης