Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό των τελωνείων του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για τα φορτηγά και τις νταλίκες, έχουν προχωρήσει οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει για περισσότερο από ένα μήνα τώρα επί ελληνικού εδάφους, παραμένοντας ωστόσο διαλλακτικοί για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία.

Όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο μετά τις 23:30 το βράδυ, οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές έδωσαν τελικά «ελευθέρας» στα Ι.Χ οχήματα και τα λεωφορεία, που από τις 3 το μεσημέρι δεν επέτρεπαν να εισέλθουν στο βουλγαρικό χώρο. «Η κατάσταση παραμένει η ίδια μέχρι και αυτήν την ώρα», μας επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου επί ελληνικού εδάφους Στέργιος Λίτος, προσθέτοντας: «περιμένουμε πολύ κόσμο σήμερα στο τελωνείο του Προμαχώνα από διάφορα σημεία της Ελλάδας».

Η κατάσταση στην Εξοχή

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου της Εξοχής-για τα φορτηγά και τις νταλίκες- στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προχώρησαν χθες στις 10 το βράδυ οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο που έχουν στήσει επί ελληνικού εδάφους και σήμερα όρισαν και γνωστοποίησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρόγραμμα που θα ακολουθούν. Όπως είπε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου «10:00-15:00 και 17:00-22:30 θα είμαστε κλειστά για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία».

Ζητούν άμεση λύση στον αποκλεισμό

Να δοθεί άμεσα λύση στον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα και «να ανοίξουν τα σύνορα για την ελεύθερη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών» ζητά, με υπόμνημά του προς τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ, το Ελληνοβουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με το κλείσιμο των συνόρων. Εδώ και αρκετές ημέρες, δεχόμαστε τα παράπονα επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν μπορούν να διακινήσουν τα εμπορεύματά τους, τόσο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, όσο και αντίστροφα. Εν μέσω κρίσης και capital controls, οι ελληνικές επιχειρήσεις παλεύουν για να μείνουν ανοιχτές. Τώρα δέχονται το τελειωτικό χτύπημα από την αναλγησία των κυβερνώντων και δυστυχώς η κατάσταση καθημερινά όλο και χειροτερεύει», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Καζαντζής και προσθέτει:

«Οι Έλληνες αγρότες διαμαρτύρονται κλείνοντας οδικές αρτηρίες και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, δίνοντας άμεσα λύσεις.

Από την άλλη, στη Βουλγαρία έκλεισαν τα σύνορα ως αντίποινα, διογκώνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα στις μεταφορές.

Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας να διασφαλίσουν άμεσα την ανεμπόδιστη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αν συνεχιστεί το κλείσιμο των συνόρων, κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».